Slovenské firmy rozbehli projekt nového bojového vozidla

Na veľtrhu IDEB Defence and Security 2023 podpísali v utorok 3. 10. tri slovenské zbrojárske firmy: EVPÚ a. s., DefTech a. s. a KONŠTRUKTA – Defence a. s., Memorandum o spolupráci pri výrobe nového, výlučne slovenského bojového vozidla.

Nové bojové vozidlo bude pozostávať z častí, ktoré pochádzajú z ich vlastného vývoja. V prípade spoločnosti EVPÚ a. s. z Novej Dubnice ide o diaľkovo ovládanú zbraňovú stanicu Glaudius 12, ktorá od roku 2021 slúži ako nadstavba vozidiel v českej armáde. V prípade nového slovenského bojového vozidla bude umiestnená na podvozku s pohonom 4×4, ktorý dodá spoločnosť DefTech a. s. z Vlkanovej.
Projekt zastreší a pre potreby slovenskej armády upraví štátna zbrojárska firma KONŠTRUKTA-Defence, a. s. Dubnica nad Váhom.
KONŠTRUKTA-Defence, a. s. zároveň vyvinie aj nový typ mínometu, ktorý bude súčasťou tohto vozidla.

„Tak ako pre každého slovenského výrobcu, aj pre nás je veľkou výzvou podieľať sa na vývoji a výrobe slovenského produktu obranného priemyslu,“ uviedol Michal Pavlík, generálny riaditeľ spoločnosti EVPÚ a. s..

Toto memorandum zároveň preukazuje vzájomný záujem týchto firiem spolupracovať pri rozvoji v oblastiach súvisiacich s vývojom, výrobou, prezentáciou a predajom výrobkov obranného priemyslu.
„V EVPÚ podpis memoranda vnímame ako štart spolupráce, ktorá nás v oblasti vývoja a výroby zbraňových staníc posunie o ďalší krok vpred,“ dodal M. Pavlík.

Vizitky spoločností, ktoré podpísali Memorandum o spolupráci:

EVPÚ a. s.:
Elektrotechnický výskumný a projektový ústav pôsobiaci už 55 rokov v Novej Dubnici. Špecializuje sa na výrobu, výskum a vývoj, servis a obchod v oblasti elektrokomponentov pre dopravu, mechatronických systémov, prúdových zdrojov a systémov obranného priemyslu.
https://www.evpu.sk/
Za spoločnosť EVPÚ podpísal memorandum: Michal Pavlík, generálny riaditeľ spoločnosti.

KONŠTRUKTA-Defence a. s.
Výskumná, vývojová a výrobná spoločnosť špecializujúca sa na návrhy, vývoj, systémovú integráciu a certifikáciu pozemných a zbraňových systémov protivzdušnej obrany, munície, systémov velenia a riadenia paľby, elektronických systémov a ostatných upravených špeciálnych nadstavieb, kolesových a pásových platforiem pre vozidlá.
https://kotadef.sk/
Za spoločnosť KONŠTRUKTA-Defence podpísal Memorandum: Alexander Gurský, predseda predstavenstva spoločnosti.

DefTech a. s.
Spoločnosť podnikajúca od roku 2014, ktorá sa špecializuje hlavne na výskum, vývoj a výrobu bezpilotných lietadiel, rádio vysielačov a obrnených vozidiel.
https://www.deftech.eu/
Za spoločnosť DefTech podpísal Memorandum: Maroš Hudoba, predseda predstavenstva spoločnosti.

More To Explore