EVPÚ rozširuje spoluprácu s významným európskym zbrojárskym koncernom

Rozširujeme spoluprácu s významným európskym zbrojárskym koncernom BAE Systems Hägglunds.

Naša spolupráca pri výrobe bojového vozidla pechoty CV90 pre slovenské ministerstvo obrany je dôkazom rastúcej sily slovenského obranného priemyslu. S novými projektmi prichádzajú nové príležitosti a nové výzvy, na ktoré sa tešíme, že budeme môcť reagovať.

S britsko-švédskym koncernom BAE Systems Hägglunds spolupracuje EVPÚ a.s. už niekoľko rokov. K doterajším projektom aktuálne pribudla aj spolupráca pri výrobe bojového vozidla pechoty CV90 pre slovenské ministerstvo obrany. Novodubnická firma sa na nej podieľa aj s ďalšími dvoma slovenskými podnikmi obranného priemyslu. S dubnickou spoločnosťou ZTS-ŠPECIÁL, a.s., ktorá je hlavným dodávateľom vozidla a okrem iných aj s firmou KOVAL SYSTEMS, a. s., ktorá zodpovedá za výrobu a integráciu veže.

Bojové vozidlo pechoty CV90

Jednou z kľúčových úloh členov NATO je posilnenie ťažkej mechanizovanej brigády. Počas návštevy Novej Dubnice to pre TASR uviedol britský veľvyslanec na Slovensku Nigel Baker. Dodal, že dôležitou súčasťou týchto snáh je aj výroba moderných bojových pásových vozidiel CV90. Na štartovacej čiare projektu, ktorý podporí zamestnanosť, rozšíri know-how slovenských firiem a zapojí ich do globálneho dodávateľského reťazca je aj spoločnosť EVPÚ a.s.

Novodubnická firma bude dodávať a vyrábať optoelektronický systém, konkrétne veliteľský zameriavač bojovej veže. EVPÚ zabezpečuje aj niektoré konštrukčné práce na vývoji vybavenia bojových vozidiel. Presný rozsah prác bude špecifikovaný v nasledujúcich dňoch a týždňoch.

Veliteľský zameriavač CMS-1

Spoločnosť ZTS-ŠPECIÁL, a.s., bude vykonávať kompletnú montáž vozidiel a firma KOVAL SYSTEMS, a. s. vyrobí všetky mechanické časti a komponenty pre vežu vozidla. Zároveň bude dodávateľom kompletne zhotovenej, konfigurovanej a otestovanej veže.

„Nové partnerstvo vnímame ako uznanie nášho desiatky rokov trvajúceho výskumu, vývoja a výroby elektronických systémov. Teší nás, že tieto skúsenosti môžeme zúročiť a rozvinúť na tomto projekte. Má potenciál ďalej šíriť prestíž slovenského obranného priemyslu a podporiť výrobu v segmente, prinášajúcom vysokú pridanú hodnotu a zamestnanosť,“ uviedol generálny riaditeľ EVPÚ Michal Pavlík. Ako ďalej poznamenal, novodubnická spoločnosť spolupracuje s koncernom BAE Systems už niekoľko rokov.

Michal Pavlík, generálny riaditeľ EVPÚ a.s.

Všetky tri slovenské firmy už absolvovali audity vo Švédsku. Preukázali tým pripravenosť dodať svoje časti projektu vo vysokej kvalite a podľa harmonogramu. „Spoločne so slovenskými partnermi sme pripravení dodať Ozbrojeným silám SR moderné a bojom overené riešenie s využitím najnovších technológií,“ uviedol pre TASR generálny riaditeľ spoločnosti BAE Systems Hägglunds Tommy Gustafsson-Rask.

Bojové vozidlo pechoty CV90 je k dispozícii v 17 variantoch a je navrhnuté tak, aby poskytovalo optimálnu mobilitu s najvyššou úrovňou ochrany v akomkoľvek teréne alebo taktickom prostredí. V súčasnosti je v prevádzke v Dánsku, Estónsku, Fínsku, Nórsku, Švédsku, Švajčiarsku, Holandsku a na Ukrajine takmer 1450 kusov týchto vozidiel.

CV90 Family – zdroj BAE Systems

Napísali o nás:

More To Explore